Ondernemer in Corona tijden.

2021/12/12
Deel dit op

Waarom de deuren van Ons Klein Geluk nog even gesloten blijven.

14 maart en 2 november zullen voor altijd een zure betekenis hebben. Deuren dicht.

Zo hard gewerkt voor mijn zaak, zo hard gewerkt om alle corona maatregelen strikt na te leven en toch..

De richtlijnen van de federale overheid zijn naar mijn mening verre van logisch en zeer verwarrend. Gelukkig kan ik op de lokale overheid rekenen om hier duidelijkheid in te scheppen. Mijn zaak behoort dan ook niet tot een standaard categorie, dus gemakkelijk is het niet om de richtlijnen correct op te volgen.

De richtlijnen van de Federale Overheid.

Als ondernemer, verpleegkundige (en eigenlijk zelfs ziekenhuishygiëniste van opleiding) vind ik het heel jammer dat tot op de dag van vandaag er nog steeds geen lange termijn plan is opgesteld. De regering richt zich volledig op het vaccin en op wie welk postje krijgt. Acht ministers van volksgezondheid en er is geen plan. In de afgelopen negen maanden had er al per sector en per werkomgeving kunnen bekeken worden welke maatregelen er nodig zijn. Men had per werkomgeving kunnen bekijken waar maatregelen nooit voldoende gaan zijn en sluiting dus absoluut nodig is. Zo had er bij een “piek” een kleiner deel moeten sluiten en ligt de economie niet telkens plat. Daarbovenop hadden de niet-medische contactberoepen geen tweede slag gehad want wij kunnen effectief coronaproof werken. Ik heb verschillende ondernemers in mijn directe omgeving. Allemaal prachtige mensen, allemaal hebben ze kei hard gewerkt om coronaproof te werken en veiligheid te garanderen voor hun klanten en allemaal hebben ze het deksel op de neus gekregen voor de tweede keer. Ondanks deze onlogische en soms zeer onduidelijke richtlijnen van de overheid hebben wij steeds gedaan wat er van ons verwacht werd.

Waar is de waardering voor onze inzet?

Anyway.. Even over de nieuwe maatregelen: recent zijn er versoepelingen gepubliceerd, echter is het ministerieel besluit zeer duidelijk deze keer naar mijn mening:

“Dienstverlening waarbij de afstand van 1,5 meter tussen de dienstverlener en de consument niet kan worden gegarandeerd, blijft in dit stadium, verboden. Enkel de beroepen die als noodzakelijk beschouwd worden voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie en de behoeften van de bevolking (zoals opgenomen in de bijlage van het ministerieel besluit), mogen hun activiteiten verder zetten, ook al kan de afstand van 1,5 meter niet worden gegarandeerd. Het betreft bijvoorbeeld de medische, paramedische of zorg gerelateerde contactberoepen alsook de thuiszorg voor hulpbehoevenden.” – artikel 4 van het Ministerieel Besluit van 29 november 2020.

Waarom mag Baby Spa niet en zijn er een aantal toch open?

Wel, omdat er door hen en hun lokale overheid geredeneerd wordt “Baby Spa is hydrotherapie dus dat is therapie dus dat is een paramedisch beroep dus dat is medisch noodzakelijk”. Ondanks het feit dat ik absoluut voorstander ben van Baby Spa, overtuigd ben van zijn positieve effecten en volledig achter deze activiteit sta. Het is GEEN noodzakelijk medisch, paramedisch of zorg gerelateerd contactberoep. Pas op, Baby Spa is fantastisch: het verhelpt krampjes, stimuleert de motoriek en heeft veel wetenschappelijk bewezen positieve effecten op de baby. Ik heb echt al veel enorm gespannen baby’s met radeloze mama’s zien genieten in de Spa en tot rust komen. Maar toch kan ik dit volgens de Belgische wetgeving hier niet onder categoriseren. Mijn ethisch gevoel en verpleegkundig en vroedkundig hart steunen dit ook.

Wat met de pretechografie?

Hetzelfde geld voor de pretechografie, dit zijn NIET-medische echo’s, het feit dat ze door een vroedvrouw of verpleegkundige gedaan worden maken deze niet ineens medisch. Dit is de taak van de gynaecologen en radiologen. Beweren dat de echo’s ineens terug mogen doorgaan net omdat ze gebeuren door een vroedvrouw of verpleegkundige en dus 'medisch' zijn is dus niet wettig.

Wat nu?

Als verpleegkundige en vroedvrouw in spé heb ik heel hard moeten werken, studeren en mezelf ontplooien om die titel te mogen dragen (en nog steeds). Ik ben daar enorm fier op. Ik vind dat deze titel dan ook niet te grabbel mag gegooid worden. In de wetgeving staat duidelijk omschreven welke beroepen hier specifiek toe behoren en welke diploma’s je hiervoor moet hebben.

Ik sluit mij dan ook respectvol aan bij het advies van de lokale overheid en expert lokale economie: gebaseerd op het ministerieel besluit van 29 november 2020 heb ik geen toestemming om de deuren te openen en blijf ik dus voorlopig nog gesloten. Héél jammer vind ik dat er ondernemingen zijn die onder het mom ‘ik heb toestemming van mijn Burgemeester’ en zo de federale richtlijnen omzeilen en voor oneerlijke concurrentie zorgen. Dit is als ondernemer, die heel hard haar best blijft doen om de regels te volgen en ondertussen het hoofd boven water probeert te houden, echt een klap in het gezicht. Ik heb het hier heel moeilijk mee, omdat dit zomaar kan EN omdat ik ervan overtuigd ben dat ik, net zoals veel andere contactberoepen perfect veilig kunnen werken maar toch respectvol de richtlijnen volgen. We staan hier samen in deze crisis en we moeten hier samen door. Als iedereen een eigen interpretatie gaat maken van de richtlijnen komen we helemaal nergens.

We gaan hierdoor komen, wij kunnen dit. Iedereen focust zich vooral op de fractie Belgen die zich niet aan de regels houden. Wel, ik focus mij op de mensen die het wel doen. Diegene die KEI hard werken, diegene die zelf in de sh*t zitten maar toch nog solidariteit en liefde tonen ten opzichte van elkaar, vanop afstand weliswaar.

De hoeveelheid lieve berichtjes, warme hulpaanbiedingen en aanmoedigingen die ik reeds ontvangen heb is ongelooflijk. Ik ben oprecht fier op de manier waarop we dit allemaal toch maar doen. En we gaan dit blijven doen.

Ik hoop jullie snel terug op een wettige en veilige manier te kunnen ontvangen.

Stay safe! <3