Laseren van de tong­riempjes, oplossing van een borstvoedings­probleem

2020/02/27
Deel dit op

Op onze blog geven we regelmatig het woord aan ouders. Deze keer is het de beurt aan Sara. Sara begon na haar bevalling vol goede moed aan haar borstvoeding avontuur, maar ze viel al snel van haar roze wolk.

Na een lange zoektocht bleek de tongriem van zoontje Rein te kort. Sara liet de tongriem laseren.

Twijfels na de geboorte

Mijn zoontje Rein werd geboren op 15 januari 2019. Vol goede moed startte ik met het geven van borstvoeding. Iedereen vertelde mij dat de eerste weken het zwaarste zouden zijn, maar dat het daarna echt genieten zou worden. Maar helaas, in plaats van genieten maakte ik mij steeds meer zorgen om mijn zoontje en begon ik meer en meer te twijfelen aan mezelf.

De borstvoedingsmomenten duurden een eeuwigheid en ze volgenden elkaar super snel op. De vroedvrouw van het Wit Gele Kruis gaf mij keer op keer nieuwe moed om vol te houden. Eind februari vertelde ik haar dat ik voelde dat er iets mis was met mijn zoontje. De refluxklachten namen toe, net zoals de buikkrampen. Mijn zoontje werd onrustiger tijdens de voedingen, hij sliep amper en hij weende super vaak. Op aanraden van de vroedvrouw van het Wit Gele Kruis ging ik voor de tweede maal naar de kinderarts omdat we een vermoeden hadden van een te strakke tongriem. De kinderarts verzekerde mij dat dit niet het geval was en dat mijn zoontje helemaal in orde was.

Bij niemand gehoor

Twee dagen later ging ik naar de huisarts omdat de voorgaande nacht echt verschrikkelijk was, zowel voor mij als voor mijn zoontje. Maar ook daar kreeg ik te horen dat er niets mis was met mijn zoontje. Ik zag het allemaal niet meer zitten. Mijn roze wolk was helemaal verdwenen. Niemand geloofde mij als ik zei dat er iets mis was met mijn zoontje. Niemand, behalve de vroedvrouw van het Wit Gele Kruis. Zij bleef luisteren naar mijn verhalen en zij probeerde een verklaring te vinden voor al de klachten van mijn zoontje.

Moedergevoel zat juist

Na zes lange weken, op 26 februari, kreeg ik van de vroedvrouw van het Wit Gele Kruis opnieuw hoop en vooral bevestiging dat mijn moedergevoel klopte. Zij merkte op dat mijn zoontje een te strakke (dubbele) lipriem, tongriem en verschillende buccale riemen had. Ze besloot om foto's te nemen van de riempjes en liet diezelfde week nog een lactatiekundige langskomen. Deze diagnose gaf mij opnieuw een duwtje in de rug!

Behandeling van de tongriempjes

Op 2 maart ben ik met een klein hartje, samen met de vroedvrouw van het Wit Gele Kruis, naar Melle gereden om mijn zoontje te laten behandelen. De tandarts Charlotte van Belle heeft bij mijn zoontje vijf riempjes weg gelaserd. Ze deed dit samen met een osteopaat en een lactatiekundige. Maar ze deed het vooral met veel aandacht voor het welzijn van mijn zoontje. Na de behandeling die vijf tot tien minuten duurde, mocht ik mijn zoontje meteen terug aanleggen. Ik merkte direct een groot verschil. De dagen nadien werden de borstvoedingsmomenten veel korter. Mijn zoontje liet meer tijd tussen de voedingen en de reflux en buikkrampen waren van het ene moment op het andere verdwenen. Eindelijk kon ik genieten van de borstvoedingsmomenten met mijn zoontje.

Uiteindelijk toch genieten

Na deze ervaring besloot ik om een borstvoeding juweel te laten maken. Dit juweel zal voor mij altijd symbool staan voor mijn kracht, doorzettingsvermogen en liefde voor mijn zoontje. Maar dit juweel zal ook symbool staan voor de dankbaarheid tegenover de vroedvrouw van het Wit Gele Kruis! Want het is dankzij haar dat ik nog steeds borstvoeding geef. En nu kan ik ook echt genieten van die borstvoedingsmomenten.

Deze vroedvrouw bleef in mij en mijn zoontje geloven wanneer ik dat niet meer deed/kon!

Wil jij ook je verhaal delen? Stuur dan een mailtje naar info@onskleingeluk.be