Heb ik een vroedvrouw aan huis nodig?

2021/09/09
Deel dit op

Waar zit de meerwaarde van een vroedvrouw aan huis?

“Heb ik een vroedvrouw nodig? Is er in het ziekenhuis geen vroedvrouw? Waar zit de meerwaarde van een vroedvrouw en wat doet die juist?”, het zijn vragen die ik geregeld krijg.
De antwoorden? Daar duik ik graag met jou wat dieper in, de wereld van de gezondheidszorg is boeiend maar vraagt soms wel wat meer uitleg.

De zelfstandige vroedvrouw als onderdeel van de eerstelijnszorg

In de gezondheidszorg kan je op verschillende plaatsen terecht voor zorg. Daarbij zijn er drie grote categorieën:

 • Eerstelijnszorg
  In dit geval is de zorgverlener niet gekoppeld is aan een ziekenhuis. Dit zijn opgeleide zorgverleners die van thuis uit werken of aan huis komen. Vaak is er een heel persoonlijk en direct contact met de patiënt. Denk maar aan een huisarts, de vroedvrouw aan huis, de kinesist, de thuisverpleegkundige, de psychologe, enz.
   
 • Tweedelijnszorg
  Met de tweedelijnszorg worden regionale ziekenhuizen bedoeld. In onze regio spreekt men dan van ziekenhuis Geel en ziekenhuis Herentals.
   
 • Derdelijnszorg
  Ga je over naar de derdelijnszorg dan kom je bij universitaire instellingen terecht als het UZA in Antwerpen of Gasthuisberg in Leuven.

Elk van deze takken in de gezondheidszorg heeft zijn eigen functie en taken, maar vaak wordt er ook samengewerkt om elke persoon de beste zorg te garanderen. Zoals je waarschijnlijk al had begrepen behoren de vroedvrouwen van Ons Klein Geluk tot de eerstelijnszorg. Wij werken dus onafhankelijk van een zorginstelling, op zelfstandige basis.

Waarom beroep doen op een vroedvrouw aan huis?

Euh, wacht eens even: er zijn toch vroedvrouwen in het ziekenhuis, waar zit dan de meerwaarde van een zelfstandige vroedvrouw? De begeleiding in het ziekenhuis is uiteraard essentieel: denk maar aan echo’s, medische controles en de ondersteuning door de vroedvrouwen van het ziekenhuis. Op al die zaken vormen wij de perfecte aanvulling!

Wat we als zelfstandige vroedvrouw dan concreet doen? Wij houden contact met je tussen de verschillende controles, volgen alles mee op, geven bijkomende uitleg en staan je bij met informatie, workshops, lichamelijke ongemakken/klachten, bloedafname en/of urinecontrole. Beschouw ons gerust als een vraagbaak en luisterend oor die je naar de geknipte specialist kan doorverwijzen indien nodig. Bij de minste twijfel kan je ons bellen en zoeken we mee naar oplossingen. En ja, als vroedvrouw komen we aan huis, lekker makkelijk.

Trouwens, moest je jammer genoeg al een zwangerschap achter de rug hebben die niet gelopen is als verwacht of ondervind je complicaties of problemen tijdens de huidige zwangerschap, dan zorgen we voor bijkomende controles en vormen we een tandem met je gynaecoloog, zodat je compleet ontzorgd wordt.

Een vertrouwenspersoon bij de belangrijkste gebeurtenis in je leven

Tijdens je zwangerschap bouwen we een band op, waar je op kunt terugvallen wanneer je met je kersverse baby naar huis gaat. De dag na je vertrek uit het ziekenhuis staan we voor je deur en informeren we naar het verloop van de nacht en beantwoorden we alle vragen die je maar hebt. Maar net zo goed kijken we jou en je baby na en helpen we bij de verzorging, borst- of flesvoeding. Is er nood aan extra zorg, dan organiseren we die voor je. Loopt alles vlot? Dan zijn we op de achtergrond aanwezig, mocht er toch iets zijn. Vlot het minder? Dan kan je op ons rekenen voor tips en tricks, jij staat er niet alleen voor!

Een grote meerwaarde na de bevalling

Naast de gezondheid van de baby, staat jouw fysiek en mentaal welzijn centraal. Wij controleren parameters en bloedverlies, luisteren naar klachten, checken de eventuele hechtingen en doen aan wondverzorging. Maar ook voor inspuitingen, het begeleiden van de borstvoeding/flesvoeding, de hielprik of het communiceren met andere hulpverleners ben je bij ons aan het juiste adres. Vragen over slapen, dragen, voeding, huilen, krampjes of tandjes? Wij hebben als zelfstandige vroedvrouw aan huis al heel wat watertjes doorzwommen en weten raad.

Jij staat steeds centraal

Voor of na de bevalling? Jij staat centraal, samen met je baby en je gezin. We gaan dan ook voor een begeleiding op maat van jullie specifieke noden en wensen.

Beroep doen op een zelfstandige vroedvrouw aan huis van Ons Klein Geluk?

Zit je nog met vragen over wat een vroedvrouw voor je kan betekenen of wil je beroep doen op een vroedvrouw aan huis? Contacteer ons en we maken graag een afspraak om de mogelijkheden te bekijken.

Wij werken nauw samen met de geweldige dames van ‘t Ooievaarsnest. Mochten jullie niet in onze regio wonen maar op zoek zijn naar een vroedvrouw verwijzen we jou graag door naar hen.

Regio Ons Klein Geluk:

Herentals - Olen - Westerlo - Herselt - Hulshout - Heist op den Berg - Vorselaar - Grobbendonk – Herenthout

Regio ‘t Ooievaarsnest:

Geel - Balen - Kasterlee- Lichtaart - Laakdal - Retie - Meerhout - Mol - Olmen - Dessel- Ham - Olen - Westerlo - Tessenderlo