Hoogzwanger in Corona-tijden. Wat nu?

2020/03/24
Deel dit op

Van alle scenario’s die je in jouw hoofd had van het type “Wat als ik beval en…” was een virus die het land plat legt er garantie geen van.

Ik kan begrijpen dat dit voor mama’s en papa’s die op het einde van de zwangerschap zijn enorme onzekere en vreemde tijden zijn, voor iedereen natuurlijk, maar voor hen in het bijzonder.

Een groot deel van mijn job bestaat uit laagdrempelig informatie geven. Ouders komen vaak tijdens een bezoek aan Ons Klein Geluk met vragen die ze bv aan de gynaecoloog niet durven stellen of met een vraag waarvan ze niet weten aan wie ze deze moeten stellen. Met veel liefde en plezier geef ik antwoorden, verwijs ik door of zoek ik de juist antwoorden op. Maar nu gaat dat even niet.

Aangezien ik mij perfect kan inbeelden dat veel ouders met hun handen in het haar zitten dacht ik “awel ik schrijf er ne blog over”. Een blog met de informatie die ik weet (want ook ik zit rond Corona met nog veel vragen) en met tips voor elke mama en papa to be.

Wat betreft de echo’s

Ik heb verschillende berichten gehad van mama’s waarvan bepaalde echo’s geannuleerd zijn in het ziekenhuis. En wat nu? Wel, nu blijven we thuis! Waarschijnlijk niet het antwoord dat je wil horen maar aangezien jouw gynaecoloog de echo niet top prioriteit vind, wil dit gewoon zeggen dat hij/zij geen problemen verwacht. Wat is dan de beste beslissing van jouw arts? Jouw thuis laten of jouw naar een ziekenhuis vol beestjes laten komen voor een echo die eigenlijk niet strikt nodig is? Juist ja. Blijf in uw kot!

Wat als ik ga bevallen?

Meer dan ooit is een vluchttas paraat hebben echt wel een must. Zet alles klaar wat je nodig ga hebben en leg er een lijstje bij met de dingen die je nog moet inpakken omdat ze nog in gebruik zijn zoals bijvoorbeeld de camera, gsm lader, borstvoedingskussen etc. Voorzie ook een vluchttas en een lijstje voor de papa. Veel ziekenhuizen laten het niet meer toe dat papa na de bevalling over en weer naar huis gaat. Hierdoor gaat papa ofwel in het ziekenhuis moeten blijven of naar huis moeten gaan en thuis moeten blijven. Dus voorzie ook voor papa genoeg kledij! Extra tip: zie dat iemand in jouw omgeving een huissleutel heeft, ben je dan in het ziekenhuis en toch nog iets vergeten? Dan kan je aan die persoon vragen om het even te halen en af te geven in het ziekenhuis aan de inkom of verpleging.

Vraag ook zeker na in jouw ziekenhuis of aan jouw gynaecoloog welke extra maatregelen er gelden. Zo ben je voorbereid op wat gaat komen.

Vertrouwenspersonen of vroedvrouwen die eigenlijk aanwezig gingen zijn bij de bevalling mogen misschien niet meer binnen in het verloskwartier. Vraag dit na! Plan eventueel thuis een bezoek in met jouw vroedvrouw of doula om tips en tricks te krijgen over arbeid en bevalling. Lijst je vragen op die je hebt en leg dit klaar voor het bezoek.

Wat met bezoek?

Jammer maar helaas zullen de familie en vrienden niet kunnen komen baby-knuffelen. Dit om jouw pasgeboren baby en kersverse ouders te beschermen. Als er nu een periode is waarin het écht niet handig is om ziek te zijn, is het wel dan! In het ziekenhuis tellen vaste regels om jullie te beschermen dus respecteer die ook. Veel meer dan een welkom-spandoek vanop de parking zal jouw familie jammer genoeg niet kunnen doen. Thuis kan je hier wel met de nodige creativiteit een mouw aan passen. Heb je een groot raam in de keuken of living? Dan kunnen nieuwsgierigen misschien eens aan het raam komen kijken naar het kleine wonder?! En een koffie klets komen doen op het terras terwijl jullie veilig binnen blijven?! Voorzie eventueel in de tuin een beschermd plaatsje (onder een afdak of patio) een plaats voor wat drank en wat suikerbonen. Zelfbediening voor de terras-bezoekers.

Iemand dierbaar is net bevallen en ik kan er niet op bezoek, wat nu?

Wel, er zijn een hele resem aan leuke dingen die je kan doen zonder dat je in de zetel hoeft te gaan zitten bij hun.

  • Veel winkels waar geboortelijsten liggen werken met levering of afhaal. Laat jouw cadeautje dus leveren in plaats van het zelf te brengen. Je kan er eventueel een leuk kaartje bij stoppen. Of ga gekochte cadeautjes in de winkel afhalen en lever ze bij hun op de oprit, dat spaart hen weer een ritje uit.
  • Ik kan me inbeelden dat veel kersverse ouders het niet zien zitten van naar de winkel te gaan. Breng een survival pakketje of vraag hun of ze iets nodig hebben van de winkel en ga het aan de deur leveren.
  • Leg een verrassing of een cadeautje aan de deur.
  • Voorzie als extra cadeautje iets leuks voor oudere broertjes of zusjes om te doen.
  • Maak hun oprit/voortuin proper.
  • Poets de ramen aan de buitenkant.
  • Zeg hen dat je een mand vuile was of strijk wil komen halen en dat ze deze op de oprit mogen zetten.
  • Voorzie een portie kraamkost (= een warme maaltijd die ze kunnen opwarmen) zodat ze hier al niet aan moeten denken en al hun tijd in het klein wondertje kunnen steken.
  • Ga eens zwaaien aan het raam zodat ze weten dat je aan hun denkt.
  • In sommige ziekenhuizen kan je een e-card sturen via hun website, laat hier een leuke boodschap achter!
  • Ga eens aan het raam piepen naar de baby en sla een babbeltje vanop het terras (niet binnen gaan!).
  • Al eens gedacht aan een face-time date? Anno 2020 moet dit toch lukken?

Respecteer vooral de regels en val niet alsnog met de deur in huis. Bescherm het prille gezin!

Hebben jullie nog tips voor de soon te be ouders?

Of tips voor hoe je kersverse ouders kan helpen/verrassen? Stuur dan een mailtje naar info@onskleingeluk.be